Innostuin taas leipomaan, viikonloppuna olin tehnyt taikinajuuren ruisleipään, ja nyt oli leivät leivottava. Viime kesänä opettelin tekemään ruisleipää ja juuri on vain parantanut leipien makua matkan varrella. Koska olen laiska leikkaamaan limppua, teen yleensä reissumiehen tyylisiä leipäsiä. Vatsavaivaiselle pakastimesta otettu itsetehty leipä (josta tietää mitä se sisältää ja minkä verran, ja joka on täyttä ruista) on kaupan tuoretta leipää parempi vaihtoehto. Sitäpaitsi onhan itsetehty aivan toisen makuistakin... Tässä on maistuvaisia lämpimäisiä, harmi kun nettiin ei saa tuoksua liitettyä ;)

445360.jpg

445370.jpg

Leipääni käytän seuraavaa ohjetta:

TAIKINAJUURI:
1/2dl hapanleipätaikinaa tai 3 viipaletta hapanta leipää
1l vettä
1l ruisjauhoja

TAIKINA:
50 g hiivaa
1 dl vettä
1 rkl suolaa
noin 1 1/2l ruisjauhoja

Liota haaleaan (+25) veteen hapanleipätaikina tai kuorettomat leipäsiivut. Lisää ruisjauhot haarukkavatkaimella vatkaten. Anna juuren käydä huoneenlämmössä 1-2 vrk välillä sekoittaen. Valmis juuri tuoksuu raikkaan happamalle ja kuplii voimakkaasti. Elvytä taikina lisäämällä 2-3 dl taikinan ruisjauhoista juureen pari tuntia ennen taikinan valmistamista.
Liota hiiva lämpimään veteen ja lisää seos taikinajuureen. Lisää suola. Lisää ruisjauhoja ja alusta taikina käsin kunnes se alkaa "natista" ja irrota käsistä. Käytä reikäleipä taikinaan 2 dl vähemmän jauhoja.
Anna taikinan kohota noin 1 1/2 kertaiseksi ja leivo siitä 4 limppua tai 5 reikäleipää. Käytä leipomisessa vain vähän jauhoja, mutta jauhota leipien pinta. Säästä pieni pala taikinaa seuraavaan juureen, näin maku paranee kerta kerralta. Pakasta se muoviin käärittynä. Tai kuivata.
Anna leipien kohota liinalla peitettynä. Leipien pinta saa repeillä. Pistele reikäleivät ennen paistamista.
Paista limput uunin alatasossa 200 asteessa 45-60 min ja reikäleivät 225 asteessa 35 minuuttia. Kypsä leipä kuulostaa ontolta pohjaan koputettaessa. Jäähdytä ritilällä liinalla peitettynä.
Lähde: Kotiruoka Kaisa Isotalo, Raija Kuittinen

Laipästen ja reikäleivän taikina saa olla hiukan pehmeää, leipäset paistan 225 asteessa, n. 20 min. Laitan uunin pohjalle astian, jossa on vettä, näin sähköuunillakin saa puu-uunimaisen vaikutelman, samaa käytin myös limppuihin, näin eivät kovene kivikoviksi. Limppua tehdessä on tärkeää myös "jälkipaistaminen", limppu laitetaan liinan sisään vaikkapa uuni ritilälle, jotta ilma kiertää leivän allakin (ei siis kuitenkaan sisälle uuniin vaan huoneen lämpöön), näin limpun kuori ei kovene liian kovaksi. Samaa olen kyllä tehnyt myös leipäsille.

Tässä vielä "tarjoiluehdotus", kylläpä heijastuu valo tuosta makkarasta, näyttää kovin rasvaiselta, luonnossa näytti hiukan paremmalta.

445434.jpg

Sitten innostuin leipomaan vielä uuden satsin muffinsseja. Tällä kertaa menivät vierasvaraksi pakastimeen. Nuo muffinssit on niin ihanan helppoja, olen aiemmin tosi harvoin niitä tehnyt, kun luulin vaikeiksi, mutta nopeasti syntyvät, ja perusaineksista. Nyt oli vuorossa suklaa- sitruunamuffinssit, ohje alla (muokattu omanlaiseksi Marien mansikka-suklaamuffinssien ohjeesta).

Suklaamuffissit:

2 munaa
1 1/2 dl sokeria
1/4 tl suolaa
1 1/2 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 dl Flora vanilla
1/2 dl Flora ruoka (voit laittaa myös koko määrän 1 1/2dl vanillaa, minulla loppui kesken, mikä oli kyllä ihan hyvä, muffinsseista ei tullut liian makeita)
100g margariinia
100 g taloussuklaata
sitruunamehua

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää jauhot, sulatettu margariini (jäähtyneenä) ja kermat (vanilla ja ruoka) vuorotellen taikinaan. Älä vatkaa, vaan kääntele varovasti sekaisin. Paloittele suklaa pieniksi kuutioiksi, lisää taikinan joukkoon muutaman kerran käännellen. Lisää oman maun mukaan sitruunamehua. Täytä paperivuoat muffinssivuoassa lähes täyteen. Paista 225 asteessa n. 15 min.

Nämä olivat parempia, kuin viikonloppuna tehdyt, vaikka nekin hyvin menivät kaupaksi. Flora vanilla, mansikat ja valkoinen suklaa tekivät muffisseista aavistuksen liian makeita, nyt ruokakerma, taloussuklaa ja sitruuna tasoittivat makeutta.

445323.jpg

Yksinäinen muffinssi...
445324.jpg

Ehkäpä seuraava postaukseni olisikin taas käsitöitä, ainakin salaisen sukankutojan sukat alkavat pian valmistua, ja kun paketti lähtee menemään ja saapuu perille saan vihdoin tänne niistä kuvan. Sormeni ovat syyhynneet siitä sukka ideasta kirjoittamaan tänne jo monta kertaa, kun idea oli omasta mielestäni niin hauska. Ensin mietin asiaa ihan huvikseni ja epäilin idean toimivuutta, mutta se olikin toteutuskelpoinen :) Mutta ei siitä vielä sen enempää, etten paljasta liikaa.

Olen miettinyt miksihän blogiini ei tule kommentteja juurikaan? Olenko niin tylsä? Eikö blogia ole vielä löydetty? Vai selitänkö asiat niin perusteellisesti? Outoa, kun kävijöitä kuitenkin näyttäisi olevan... Kannattaa muuten pysyä "linjoilla", ajattelin järjestää arvonnan, kun 2000 ylittyy, kun ensimmäinen tuhat tuli niin yllättäen, etten siihen ehtinyt reagoida.