Tänä aamuna oli reipas aamu. Leivoin pyöröjä tai kukkosia (rakkaalla lapsella on täällä monta nimeä). Pyöröt on perin karjalainen juttu, monilla kirkkokahveilla on ollut niitä tarjolla. Ne on vähän niinkuin sämpylöitä riisipuurolla.

732710.jpg

Kukkoset:
5dl lämmintä vettä
1 pussi kuivahiivaa
suolaa
1 rkl siirappia
kaurahiutaleita
ruisjauhoja
sämpyläjauhoja
öljyä

Riisipuuro:
maitoa
vettä
puuroriisiä

Hiiva sekoitetaan lämpimään veteen, johon lisätään suola ja siirappi. Jauhoja lisätään, kunnes taikina on sopivan notkeaa. Lisätään öljy ja vaivataan. Taikinan annetaan kohota.
Riisipuuron teen itse hyla maitoon, ja sen vuoksi lisään sekaan vettä ja margariinia, jottei puuro pala pohjaan niin herkästi. Puuroriisit saavat kiehua hiljalleen n. 40 min.
Taikinasta muotoillaan sämpylöitä, joihin painetaan kastellulla lusikalla kolo puurolle. Puuro lusikoidaan sämpylöiden päälle. Paistetaan 225 asteessa n. 15 min.

732713.jpg

Munavoi
keitettyjä kananmunia
voita tai margariinia
(ruohosipulia)

Munat silputaan haarukalla ja sekoitetaan pehmeään voihin tai margariiniin. Ruohosipuli antaa kivan maun munavoille.

732718.jpg

Daim suklaa
3 rkl voita (käytin Ingmariinia)
4 rkl siirappia
1/2 dl sokeria
1/2 dl hasselpähkinä rouhetta
1/2 dl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta

Maitosuklaata

Voi laitetaan sulamaan kattilaan. Kun voi on sulanut, lisätään muut aineet ja sekoitetaan koko ajan lusikalla. Seosta keitetään kunnes se alkaa irrota kattilan reunoilta (n. 10 min), varo kuitenkin polttamasta seosta. Kaada valmis seos leivinpaperille, laita toinen leivinpaperi päälle ja kaulitse tasaiseksi levyksi. Anna kovettua (kun olet keittänyt seosta tarpeeksi, levy kovettuu melko sukkelaan). Sulata suklaa mikrossa tai kattilassa. Levitä suklaa kovettuneen levyn päälle, ja laita jääkaappiin kovettumaan. Lohko levystä palasia tarjoiltavaksi. Daim levystä voi ennen kovettumista myös tehdä piparimuoteilla kuvioita. Tällöin suklaa levitetään kuvioiden päälle.
Daim ohjeita on netissä useita, tämä on muunnelma Marien ja Ullan unelmien ohjeista.