Kesän viimeisen riparin jälkeen oli viikko leiri vapaita ja lähdimme teologiaa opiskelevan ystäväni kanssa Milanoon toipumaan kesän haasteista. Sää helli meitä yli kolmenkymmenen asteen lämmöllä joka päivä. Ruoka oli hyvää, maisemat ja kirkot kauniita ja hotelli oikein mukava. Todellakin olimme ansainneet kunnon loman kesän päätteeksi (etenkin tuon viimeisimmän melko vauhdikkaan leirin jälkeen) Viikko meni nopeasti ja mukavasti, jopa tappeluitta, vaikkei kummallakaan ollut edes neulottavaa mukana :)

Vaikka leiriväsymys meinasi alku viikolla painaa, niin väsymystä ja rakkoja uhmaten käveltiin ja kierreltiin kauppoja ja nähtävyyksiä ja nautittiin elämästä. Kirkkoja ja muita nähtävyyksiä tuolla olikin muutamia. Päätimme mennä katsomaan viimeistä ehtoollista, mutta meille kerrottiin, että sinne täytyy varata paikkansa pari viikkoa etukäteen... EIKÄ KUKAAN KERTONUT MEILLE!!! No saatiin muutaman yrityksen jälkeen ostettua eräällä oppaalla olleet kaksi ylimääräistä lippua ja päästiin ryhmän mukana sisälle (joskin isompaan hintaan, mutta eipä tuo enää matkan aiheuttamassa konkurssissa tuntunut :)) Maalaus oli kyllä aika upea nähdä!

1833398.jpg
Duomo, suuri katedraali, jonka katollakin käytiin ihailemassa maisemia. Valtava rakennus...

1833412.jpg
...joskin vaatimattomampi sisältä.

1833539.jpg
Kirkko, jonka vieressä keltaisessa museossa on se Viimeinen ehtoollinen.

1833576.jpg
Duomo yövalossa

Kaupunkilomailun vastapainoksi vietimme yhden päivän Aronan kylässä (kaupungissa?) rantalomaillen ja kylään tutustuen. Tuo oli ihanan idyllistä Milanon vilinään verrattuna.

1833494.jpg
Aronan kauniita maisemia Maggiore- järvellä

1833529.jpg
Joutsenia. Todellisuudessa vesi oli hyvin kirkasta ja puhdasta, tässä tuuli on kuljettanut jotain roskia.

Oli kiva, kun kerrankin seurana oli nainen, joka jaksoi kulkea vaatekaupoissa, myös alusvaateostoksilla :)

1833441.jpg
Täällä ei kyllä shoppailtu, oli rikkaampien katu, mutta upea katettu kauppakäytävä

1833459.jpg
Kuten liikkeen merkistä voi päätellä, olivat myös hinnat huikeita.

Ja tosiaan, kun molemmat ollaan kirkollisella alalla, niin kirkkojenkin kiertely oli mutkattomampaa kuin veljen tai miehen kanssa matkustaessa. Tulipa eräässä tyhjässä kirkossa laulettua Herran siunausta ja testattua Herran huoneen mahtavaa akustiikkaa...

1833519.jpg

Ruoka oli hyvää, sitten kun sitä löydettiin. Meillä oli hiukan huono tuuri ruokapaikkojen suhteen, milloin ne olivat kiinni siestan vuoksi, milloin loman ajaksi suljettu. Toisinaan kuljettiin vaan väärällä seudulla tai sitten ne olivat liian kalliita. Joka ilta kuitenkin vihdoin ruokaa saatiin ja yhtä lukuun ottamatta ruokapaikat olivat hyviä ja ruoka oikein maukasta. Ruuan kanssa tuli testattua talon viinit, kun ne Italiassa ovet hyviä ja edullisia. Näin sai tuntea syövänsä hienommin ja kalliimmin, kuin todellisuudessa söikään :) Myös jälkkärit oli suht sopivan hintaisia. Pitihän niitäkin maistella. Ja ruuissa tietenkin enimmäkseen paikallisia herkkuja.

1833532.jpg
"Frutti di mare" pizza oli kyllä hyvää, etenkin puu-uunissa tehtynä.

1833560.jpg

1833569.jpg
Nam, paikallisia ihanuuksia!

Lankakauppaa ei löytynyt, mutta kaikkea ihanaa pientä muuten kyllä. Eräässä putiikissa oli kaikenlaista essuista ja tyynyliinoista vöihin ja lippiksiin, jotka sitten sai nimikoitua paikan päällä odottaessa. Nainen kirjaili nimen hurjan taidokkaasti ja nopeasti kuvio ompelukoneella (oikeaa nimeä en tiedä, mutta kone, jossa oli pöydän alla kampi, josta se pyöritteli nuo muodot tuohon tekstiin). Ihania puujuttuja oli yhdessä kojussa myynnissä ja yhdessä kaupassa mahtavia marsipaanikoristeita.

1833590.jpg
"Keittiön Kuningatar"

1833472.jpg
Kirjanmerkki ja pari avaimenperää lähti mukaan Pinokkiokojusta

1833383.jpg
Oi, miten aidon nököisiä, ja nää on siis marsipaanista, kun osais itsekin *huokaus*

1833388.jpg
Kaktusmarsipaaneja, vieressä oli tekohampaita, idea vanhuksen synttärikakkuun... Toivottavasti sankarilla on huumorintajua :)

Paikalliset jätskit ovat aivan mahtavia, veivät kielen mennessään. Lakritsijätski ja kanelijätski olivat parhaita jäätelöistä ja sorbetit olivat kaikki, joita ehdin maistaa aivan ihania (ja laktoosioingelmaisen pelastus). Esilleasetus oli jo taidetta sinänsä noissa gelaterioissa.

1833374.jpg

1833377.jpg

1833505.jpg
Nam, mitä annoksia...

Innostuin italiassa öljypulloista, joissa oli mausteena chiliä, aurinkokuivattua tomaattia, yrttejä tai valkosipulia. Oli tarkoitus ostaa tuollainen tuliaiseksi, mutta viimeinen kokonainen päivämme oli sunnuntai ja kun löydettiin kauppa, joka oli auki (josta saimme tuliaisostokset muuten tehtyä) ei siellä ollut noita öljyjä. Ostin sitten pussillisen aurinkokuivattuja tomaatteja ja tein oman versioni tuollaisesta mausteöljystä kotona. Pullossa on siis oliiviöljyä, noita tomaatteja, valkosipulia ja oman parvekkeen basilikaa. Hyvää tuli tuosta itse tentynäkin ja tuo on pullossa kaunistakin, öljy käy kivasti salaatteihin kastikkeeksi.

1833597.jpg

Hyvä reissu siis, nyt pitäisi taas töissä tämän voimalla jaksaa jonkin aikaa!

EDIT: Kuvatekstit unohtui...