Milanon reissun jälkeen intouduin selaamaan Ryanairin sivuja ja löysin Milanoon lennot hintaan 0 €, tietenkin tuohon tuli verot päälle, mutta lennot olivat todella edulliset. Tuolloin varattiin lennot miehen kanssa ja myöhemmin päätettiin siirtyä Milanosta sitten junalla Venetsiaan ja lomailla siellä. Juna matka oli edullinen ja kätevä. Alkuun mietittiin mitähän tästä tulee, mutta lentokentältä kulki bussi suoraan Bergamon juna asemalle, josta saatiin yhden vaihdon junayhteys Venetsiaan. Lippujen hinnaksi tuli yhteensä kahdelta hengeltä hiukan yli 30 €. Toiseen suuntaan tullessa saatiin hiukan tasokkaampi juna, ja lippujen hinta oli muutaman euron yli 50 € kahdelta aikuiselta. Juna matka kesti kolmisen tuntia, ja junat olivat oikein mukavia, vaikkakin aika täysiä.

Ryanairin lennot kulkevat kätevästi niin, että menomatkalla jäi päivä aikaa siirtymiseen. Pois päin tullessa siirryimme edellisenä päivänä Bergamoon, jossa vietimme illan ja yön. Olimme varanneet Alex e Angie- hostellin Bergamosta. Paikka osottautui huikeaksi kaksikerroksiseksi kattohuoneistoksi, jossa oli neljä majoitushuonetta, kaksi kylpyhuonetta ja keittiö sekä isot oleskelutilat ja mahtavat maisemat. Paikka oli todella kodikas, ja siellä olisi voinut viettää enemmänkin aikaa. Suosittelen lämpimästi.

2108911.jpg
Bergamon maisemia hostellimme kattotasanteelta.

Venetsia oli kaunis kaupunki. Ihastuin autottomuuteen ja pikku kujiin välittömästi. Eksyminen oli pikku kujien ansiosta hyvin mahdollista ja sitäkin (tai ainakin monia kiertoreittejä) tuli testattua, mutta sympaattinen kaupunki tuo oli silti.

2108942.jpg

2108947.jpg

2108944.jpg

Venetsian ympärillä käytiin katsomassa paria saarta. Lidon saari vaikutti ihanalta kesäkaupungilta isoine hiekkarantoineen ja palmuineen. Muranon saari oli lähinnä vain täynnä pieniä lasiesine putiikkeja, ainakin siltä osin, mitä me katselimme. Lisäksi saaristossa on hauska erikoisuus, saari, jossa on hautausmaa. Eikä siis mitään muuta, kuin hautausmaa. Sinne emme matkanneet, joskin ohi kuljimme lautalla. Lautat olivat käteviä kulkea, vaikkakin hiukan hitaita ja turisteille hiukan arvokkaitakin.

Venetsian pääkaduilla oli ihania kauppoja. Lasiesineitä ja naamioita myytiin joka toisessa liikkeessä ja leivoksia ja herkkuja samoin. Isojen muotinimien kauppoja riittää, kaduilta saa Rolex kelloja, Pradaa ja Guccia, mutta pettymyksekseni en löytänyt ketjujen, kuten Pimkien liikkeitä ollenkaan. Lankakauppoja löysin kaksi kappaletta. Ensimmäisessä kävin hypistelemässä lankoja ja vannoin palaavani (kun hypistelyhetkellä mies jo kiiti seuraavaan paikkaan rahani repussaan), mutta en koskaan löytänyt liikettä uudelleen. Onneksi viimeisenä iltana päädyimme pääostoskadulta sivukujille, jossa oli ihastuttava pieni lankapuoti. Tällä kertaa otin rahat samantien mukaani. Ja ihania ostoksia sainkin tehtyä. Ostin kaksi 50 g kerää grignasco jazz print lankaa 100% new merino wool, kerän hinta oli 4 €. Lisäksi ostin kaksi erisävyistä kerää tropical lane lankaa (yhdessä on 50g), joka on 53% pura lana vergine ja 47% dralon. Eli siis mitä? Ensimmäinen on villaa jossain muodossa (karitsan?), mutta mitä jälkimmäinen on? Tämä oli 4,8€/kerä. Ikkunassa ensimmäisenä huomioni kiinnitti kauniisti värjätty lanka, joka oli suloisen pehmoista. 200g vyyhti lähti myös mukaani. Vyyhti maksoi alennuksessa 12 €. Tämä lanka on 65% lana ja 35% dralon. Kuva ei tee oikeuksia ihanille väreille, mutta antaa sentään hiukan osviitta. Aivan ihana vyyhti!!!

2108986.jpg


2108977.jpg

Lankakauppaa metsästäessäni mies ehti jo todeta minun olevan vähintäänkin hullu. Kävelin suurella innolla näkemääni "lankakauppaan" hypistelemään aivan mielettömän useissa väreissä loistavia lankoja vain huomatakseni, että kauppa oli täynnä huiveja. Huivit oli "vyyhditty" kiepeille ja ne näyttivät ulos aivan langoille, ainakin minun silmissäni... Huivit olivatkin jotakin muotihuiveja n. 80 €/kpl. Saattoi myyjäkin katsoa pyörähdystäni kaupassa kummissaan.

2109008.jpg
Neulemainontaa Benettonilla

Jo mainittujen asioiden lisäksi Venetsiassa olisi paljon kulttuuritarjontaa. Meidän lyhyt retkemme ei mahdollistanut oopperaan tms tutustumista, vaikka paljon tarjottavaa kaupungissa on. Lisäksi italialaiseen tapaan ruoka oli hyvää ja kirkkoja oli paljon. Molempia tuli matkalla kohdattua. Söimme useimpina iltoina sivukujien ravintoloissa tai ruokabaareissa. Viimeisenä iltana päätimme syödä menun (italialaisittain primi piatti ja secondi piatti) menimme pääkadun ravintolaan, mikä oli suuri virhe. Puitteet olivat hyvät, mutta viinin hinta oli melkoinen. Kun jätimme viinin ottamatta, oli palvelukin sitten hyvin töykeää. Alkuruoka menetteli, mutta pääruokana mies sai paistetun kanankoiven muutaman perunan kera ja minä porsaankyljyksen, joka oli hyvin rasvainen ja hädintuskin kypsä. Lisäksi tarjoilusta veloitettiin 12% suoraan laskussa. Koko viikon kallein ja huonoin ruokailu. En suosittele turistimenuun tutustumista, vaan pikku trattorioita sivukaupungilla.

2108965.jpg
Viimeisen illan eväät. Pizza on halkaisijaltaan 50 cm...

Kaikkiaan matka oli kiva. Sai hiukan etäisyyttä arkeen, ja hetken yhteistä aikaa miehen kanssa, ilman, että kummankaan tarvitsisi lähteä töihin. Syksy onkin sulavasti mennyt työvuorojen sattuessa aina ristiin.

Joululahjatehdas kävi kovaa tahtia myös matkan aikana. Valmistuneita lahjoja on muutama. Ennen matkaa valmistui jälleen yksi "lukunuttu" Pirtin langasta 102 g. Kuvassa vielä pingottamatta.

2109016.jpg

Pikkuveli saa toivomansa lapaset. Lanka Isoveljeä, puikot 4,0, langan kulutus 76 g. Lapasissa ihan ensimmäinen koskaan tekemäni kiilapeukalo. Kiitos neuletapaamisen tsemppauksen ja Ullan ohjeen. Tätä taidan tehdä jatkossakin. Meille on koulussa aikoinaan opetettu se toinen peukalo ja olen aina luullut (kun käsityöopettaja niin sanoi viidennellä luokalla) että kiilan teossa lapaseen syntyy reiät. Mutta eihän tuohon sellaisia tule. PÖH! Isoveljen sävy oli aika hailakka, pitää toivoa, että kelpaa lahjan saajalle. Tarkoitus oli saada maastokuvio lapaset, mutta tuo on aika pliisu.

2109031.jpg

Lisäksi joululahjaksi on valmistunut yksi salaisuus. Siihen kului Pirtin kehräämön hahtuvaa ja seitsemää veljestä yhteensä 120 g. Tästä lisää myöhemmin.